Mocznik

Mocznik
0 votes, 0.00 avg. rating (0% score)

Dzięki badaniu stężenia mocznika można ocenić pracę naszych nerek. Mocznik powstaje w wątrobie na skutek rozpadu białek w końcowej fazie tego procesu. Poziom mocznika zależy od kilku czynników, na przykład diety, więc trzeba to brać pod uwagę przy interpretacji wyników. Znaczenie diagnostyczne ma wartość będąca stosunkiem mocznika do kreatyniny w surowicy krwi. Po otrzymaniu wyników stężenia mocznika, należy wyznaczyć ten współczynnik.

Norma jeżeli chodzi o wysokość stężenia mocznika u osoby dorosłej wynosi 2,5 – 6,4 mmol/l.
Mocznik powyżej normy.

Zbyt wysoki poziom mocznika sugeruje nieprawidłową pracę nerek, a ściślej mówić upośledzenie wydalania. Przyczyną nieprawidłowego wyniku może być także krwawienie do przewodu pokarmowego, zwężenie moczowodów, zmiany katabolizmu białek, ale też dieta złożona z nadmiernej ilości białka.
Obniżony poziom mocznika.

Niskie stężenie mocznika może być objawem choroby polegającej na wydalaniu zbyt dużej ilości moczu czy też niedoboru białek. Wraz ze wzrostem stężenia amoniaku, niski poziom mocznika może wskazywać na uszkodzenie wątroby.

Jeżeli badanie wykaże nieprawidłowe wartości jeżeli chodzi o mocznik, należy poszerzyć diagnostykę, na przykład wykonując USG nerek.

Inne artykuły: